Pregatirea utilajelor de constructii dupa conditiile grele ale iernii este o masura preventiva necesara
Pregatirea utilajelor de constructii pentru anotimpul cald consta in mai multi pasi care trebuie urmati cu mare atentie. Este crucial ca utilajele sa poata functiona eficient, in conditii de siguranta si cu intervale minime de nefunctionare.
Cum pregatim utilajele de constructii?
Inspectie amanuntita
Dupa o perioada mai lunga de nefunctionare, e posibil ca utilajul sa aiba anumite deteriorari. Anumite piese si componente pentru utilaje de constructii sunt supuse uzurii sau defectiunilor din cauza inactivitatii prelungite sau elementelor externe.
In timpul inspectiei trebuie acordata o atentie speciala pentru urme de activitate ale insectelor sau rozatoarelor. Este posibil ca anumite fire sau cabluri sa fie roase.
Daca utilajele au fost depozitate in exterior, sunt sanse sa existe urme de deteriorari din cauza zapezii, ghetii sau ploii.
Verificarea bateriei si a componentelor electrice
Daca utilajul a fost depozitat cu bateria conectata, este probabil ca bateria sa nu mai functioneze, iar motorul sa nu mai porneasca. Este necesara verificarea bateriei si a conexiunilor electrice.
Daca utilajul a fost depozitat fara baterie, este momentul ca bateria sa fie reconectata. Odata ce v-ati asigurat ca bateria functioneaza corect, verificati si componentele electrice ale masinii. Luminile, stergatoarele, semnalizatoarele, etc. trebuie sa fie in stare optima de functionare.
Completarea sau inlocuirea fluidelor
Este important ca inainte de repunerea utilajului in functiune, sa verificati uleiul de motor, lichidele hidraulice, lichidul de evacuare diesel (DEF), etc. Daca fluidele au fost scurse inainte de depozitare, acum este momentul sa le inlocuiti. Nu ignorati piesele mobile care necesita lubrifiere sau atasamente precum cupe sau burghie.
Pornirea corespunzatoare a utilajului
Odata ce v-ati asigurat ca sistemele electrice functioneaza si lichidele sunt la nivelul optim, puteti porni motorul pentru a verifica daca totul functioneaza corect. Daca motorul nu porneste sau scoate zgomote neobisnuite (de frecare sau suieraturi), este necesara interventia unui service. De asemenea, nu uitati sa verificati si sistemul de franare.
Curatarea utilajului
Pentru indepartarea zapezii, ghetii sau a murdariei, folositi o matura. Nu folositi unelte metalice ascutite, deoarece pot deteriora vopseaua. Inspectati cabina utilajului si curatati-o corespunzator. Stergeti comenzile si verificati captuseala scaunului de crapaturi sau orice semne de deteriorare. O cabina curata si intretinuta creeaza un mediu mai sigur pentru operator.
Verificarea senilelor si anvelopelor
Pentru ca primavara este un sezon ploios si noroios, asigurati-va ca anvelopele sau senilele vor face fata acestui tip de teren. Verificati anvelopele de crapaturi sau uzura benzii de rulare. Nu uitati si de presiunea anvelopelor, folosind un manometru adecvat. Daca utilajul nu a functionat o perioada, e posibil ca anvelopele sa fie blocate in sol si sa fie acoperite de murdarie sau pamant inghetat.
In cazul utilajelor pe senile, trebuie verificata setarea corecta a tensiunii senilelor. Inspectati si trenul de rulare pentru a va asigura ca toate piesele sunt la locul lor.
Inlocuirea atasamentelor de iarna
Daca utilajul a fost folosit pentru activitati de iarna precum deszapezirea, este probabil sa aveti nevoie de inlocuirea atasamentelor cu unele potrivite sezonului de primavara. Luati in considerare ploile si noroiul, aspecte specifice acestui sezon.
Inlocuirea consumabilelor
Primavara este momentul pentru a inlocui piesele care sunt cele mai predispuse uzurii. Pentru ca se va efectua completarea sau inlocuirea fluidelor, este ideal sa fie schimbat filtrul de ulei al motorului si filtrele de lichid hidraulic. Alte componente care ar putea fi inlocuite sunt: filtrele de aer, garniturile, furtunele, stergatoarele, etc.