Pompa hidraulica: cum o alegi pe cea potrivita?

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Pompa hidraulica poate fi de mai multe tipuri, fiecare tip avand capacitatea si limitarile sale.

Decizia de alegere a unui tip de pompa hidraulica trebuie realizata in baza unor cunostinte minime a celor mai cunoscute tipuri de pompe hidraulice. De aceea, specialistii XPU va pot usura intreg procesul de achizitie prin recomandarea pompei ideale.

Pompa hidraulica are rolul de a deplasa lichidul hidraulic prin sistemul hidraulic. Practic, ea este considerata inima intregului sistem. Toate pompele hidraulice asigura fluxul hidraulic catre alte componente precum motor, cilindru sau tije. De asemenea, toate pompele hidraulice produc un flux care genereaza presiune atunci cand are loc o rezistenta la curgere. Majoritatea pompelor hidraulice sunt actionate de motor, iar ca protectie la suprapresiune detin o supapa de presiune. Cele mai intalnite si folosite pompe hidraulice sunt cele cu roti dintate, cu piston si cu palete.

Pompele cu roti dintate

Intr-o pompa cu roti dintate lichidul hidraulic este prins intre corpul pompei si zona celor doua roti dintate. Acest tip de pompa are o deplasare pozitiva sau fixa deoarece fiecare rotatie a arborelui deplaseza aceeasi cantitate de lichid hidraulic la aceeasi presiune. Pompa cu roti dintate este compacta fiind ideala pentru aplicatiile cu spatiu limitat. Designul este simplu, facandu-le usor de intretinut si reparat. Exista doua tipuri de baza din categoria pompelor cu roti dintate: externa si interna.

Pompa hidraulica cu roti dintate cu angrenaj extern

Pompele hidraulice cu roti dintate care au angrenaj extern pot furniza presiuni foarte mari, functioneaza la viteze mari si sunt mai silentioase decat cele cu angrenaj intern. Deseori, acest tip de pompe sunt folosite in aplicatii care necesita putere mare de ridicare si in zone unde utilajele electrice pot fi mult prea voluminoase sau costisitoare. Ele pot fi gasite si in utilaje de constructie sau agricole pentru alimentarea sistemelor hidraulice.

Pompa hidraulica cu roti dintate cu angrenaj intern

Pompele hidraulice cu roti dintate care au angrenaj intern nu sunt destinate aplicatiilor care folosesc presiune ridicata. Cu toate astea, ele genereaza fluxul cu pulsatii minime. In comparatie cu pompele cu angrenaj extern, cele cu angrenaj intern nu sunt la fel de mult folosite. Daca sunt utilizate, functioneaza cel mai bine in aplicatiile de masurare.

pompa hidraulica cu piston axial

Pompa hidraulica cu piston

In pompele cu piston exista doua moduri de clasificare: cu piston axial / cu piston radial sau cu deplasare fixa / variabila. Pompele hidraulice cu piston pot suporta presiuni mai mari decat pompele cu roti dintate sau cele cu palete, dar si costul lor de achizitie este mai ridicat. In acelasi timp sunt mai predispuse la contaminare, dar cu o intretinere conform instructiunilor producatorului, nu ar trebui sa genereze probleme.

Pompele cu piston axial

Pompele cu piston axial mai sunt cunoscute si sub denumirea de pompe cu piston in linie. Pistoanele sunt aliniate cu axa pompei si sunt aranjate intr-un bloc cilindric circular. Acest tip de pompe sunt folosite in aplicatii cu presiune si volum ridicat. Ele pot alimenta sisteme hidraulice aviatice care sunt folosite in diferite misiuni.

Pompele cu ax indoit

Pompele hidraulice cu ax indoit sunt considerate de multi un subtip al pompelor cu piston axial. Pompa este formata din doua parti care se intalnesc intr-un unghi. Acest tip de pompa este folosit in transmisiile hidrostatice si utilajele electrice.

Pompele cu piston radial

In acest tip de pompe, pistoanele sunt dispuse perpendicular pe axa pompei si sunt aranjate radial. Fiecare piston are propriile orificii de intrare si iesire care duc catre o camera cu supape. Supapele din camera controleaza eliberarea si admisia lichidului hidraulic. Pompele cu piston radial sunt folosite in masini tip unelta sau ca sursa de alimentare in sistemele hidraulice.

Pompa hidraulica cu palete

La fel ca pompele cu piston, pompele cu palete pot fi cu deplasare fixa sau variabila. Pompele hidraulice cu palete sunt utilizate in vehiculele utilitare. In ziua de azi nu mai sunt la fel de frecvent folosite, in mare parte fiind inlocuite de pompele cu roti dintate. Pompele cu palete nu sunt proiectate pentru a functiona in conditii de presiune ridicata.

Alegerea pompei hidraulice

Exista anumite aspecte cheie de care trebuie sa tinem cont inainte de a achizitiona pompa hidraulica potrivita:

  • Tipul de lichid hidraulic care va fi utilizat
  • Presiunea maxima de functionare
  • Viteza maxima de functionare (in rpm)
  • Debitul
  • Deplasare fixa sau variabila
  • Valorile de cuplu

Alegerea pompei hidraulice potrivite poate fi o adevarata provocare. Este intotdeauna indicat sa ne uitam cu atentie si la tipul de pompa de care avem nevoie.