Motorul utilajului are nevoie de atentie prioritara pentu pastrarea productivitatii din teren.
Motorul utilajului reprezinta forta motrice, fie ca vorbim de excavatoare, buldozere sau incarcatoare pe senile. Daca motorul nu functioneaza la capacitatea sa optima, riscul de sacrificare a productivitatii sau marirea timpului de nefunctionare creste alarmant. Ideal pentru orice afacere, este punerea la punct a unui plan de intretinere preventiva, dar este necesara si atentia constanta la semnele de deteriorare. Astfel, se pot reduce costurile de reparatii. Teoretic, in jur de 90% din defectiunile motorului pot fi prevenite.
In acest articol vom vorbi despre intretinerea preventiva a motorului utilajului care functioneaza pe diesel.
Motorul utilajului si intretinerea preventiva
In cazul intretinerii deficitare, toate motoarele sunt predispuse la defectiuni. Pentru a pastra productivitatea maxima a utilajelor, este bine sa prioritizam si sa dam atentie intretinerii motorului. Regula generala a bunelor practici este ca intretinerea preventiva prelungeste implicit viata si durata de functionare optima a utuilajului. Practic, intretinerea preventiva este inspectarea sau revizia periodica pentru prevenirea defectiunilor. Doar in acest mod se pot evita intreruperile bruste de lucru cauzate de avarii si se pot minimiza costurile de reparatii pe termen lung.
De ce este atat de importanta intretinerea preventiva a motorului unui utilaj? In general, astfel de reparatii pot fi destul de costisitoare, iar utilajul in cauza nu va putea functiona pentru o perioada de timp. Inspectia motorului se face in functie de durata de utilizare a utilajului. In plus, orice utilaj vine cu recomandari specifice de intretinere preventiva din partea producatorului. Este indicat sa urmam aceste recomandari, dar sa si colaboram cu un tehnician experimentat.
Pentru o mai buna intelegere a mentenantei preventive in cazul motoarelor utilajelor, vom da cateva exemple:
Intretinerea de rutina este necesare pentru motor deoarece mentine buna functionare a intregului utilaj. Puneti la punct un program de mentenanta si in functie de recomandarile producatorului. Ar trebui sa includeti schimbarea uleiului, a filtrului, verificarea fluidelor si alte actiuni de baza care sunt necesare.
Curatarea motorului, dar si a utilajului este necesara. In cazul utilajelor, murdaria se acumuleaza si mai rapid. Aveti nevoie de solutii degresante si de o spalare sub presiune a intregului utilaj.
Pregatirea pentru iarna a unui utilaj este obligatorie. Astfel, va asigurati ca va functiona la capacitate maxima pentru intregul an. Aceasta pregatire include adaugarea antigelului, schimbarea uleiului si utilizarea unui incalzitor de motor.
Inlocuirea unor piese pentru utilaje se face, de obicei, pentru prevenirea defectarii motorului. Monitorizarea constanta a pieselor si inlocuirea lor inainte ca ele sa provoace probleme este o actiune proactiva si eficienta. Cum detectam aceste piese predispuse la defectare? Trebuie sa le inspectam de rugina si coroziune. Consultati-va intotdeauna cu un tehnician expert in acest domeniu.
Inspectiile zilnice ale utilajului
- Este necesara examinarea bateriei pentru semne de uzura si coroziune
- Toate fluidele, inclusiv cele de racire stau la baza bunei functionari a unui utilaj. Daca nivelul lichidului de racire este prea scazut, verificati furtunurile sau filtrele.
- Inspectati si examinati curelele si furtunurile pentru uzura, rupere, reziduuri, scurgeri sau putrezire.
- Pentru utilajele cu motoare pe diesel, verificati nivelul lichidului de evacuare diesel (DEF).
- Filtrele ar trebui inspectate zilnic. Fie ca vorbim de filtrele de aer, ulei sau combustibil, ele nu trebuie neglijate.
- Rezervorul unui utilaj trebuie verificat in fiecare zi de scurgeri si deteriorari, dar si de nivelul de combustibil.