Cum sa alegi utilajul potrivit pentru lucrarile de terasament?

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Utilajul potrivit pentru lucrarile de terasament este ales in functie de sarcina de terasare din cadrul santierului

Utilajul potrivit pentru lucrarile de terasament poate fi ales tinand cont de anumiti factori. Pe un santier, fiecare sarcina de terasare este diferita. Este greu sa alegi un singur sistem de terasare pentru toate sarcinile, deoarece fiecare operatiune are obiectivele si complexitatea ei.

Utilajele de terasare sunt utilaje de constructii special concepute pentru operatiuni care implica mutarea unor cantitati mari de pamant, de exemplu in saparea fundatiilor.

Identificarea sarcinii si rolului utilajului de terasament

Aproape toate operatiunile de terasare includ activitati de defrisare/curatare, excavare si curatare a terenului. Primul factor care trebuie luat in considerare este tipul de sarcina pe care utilajul il va avea. Unele utilaje efectueaza doar sapaturi, in timp ce altele se ocupa cu lucrarile de pregatire a terenului.

Studierea tipului de sol

Unul dintre cei mai importanti factori atunci cand alegi utilajul de terasament este tipul de sol. De exemplu, scraperul este folosit pentru solurile netede, usor de manevrat, de consistenta nisipului sau argilei. Daca solul este dur si stancos sau argilos si umed, alegerea potrivita este utilajul articulat. Prin urmare, este important sa cunoastem consistenta materialului care urmeaza a fi transportat.

utilaje de constructie pentru lucrari de terasament

Versatilitatea si flexibilitatea utilajului

Conditia in care este terenul variaza in functie de vreme. Utilajul folosit care va lucra cu solul trebuie sa fie suficient de flexibil si versatil pentru a se putea adapta la conditiile schimbatoare. Utilajele articulate (de exemplu: camioane articulate, incarcatoare articulate) sunt alegerea ideala daca santierul se afla intr-o zona cu schimbari mari ale conditiilor meteo.

Studierea distantei de transport

Pentru distantele mai mici de transport, este indicata folosirea utilajelor mici. In cazul distantelor mari si a cantitatii de pamant mai ridicata, sunt necesare utilaje mai robuste. Utilajele mai mici nu pot sustine sarcina sau presiunea pe o distanta mai mare de transport, prin urmare ele se pot defecta.

Determinarea adancimii si lungimii in sarcina de taiere a pamantului

Alegerea utilajului potrivit depinde si de lungimea si adancimea penetrarii pamantului. Pentru un scraper este destul de dificil sa incarce pamantul daca lungimea este mai mica de 30 metri. In schimb, pentru utilajele articulate este o sarcina cat se poate de usoara.

Intelegerea utilajelor de terasament

Operatiunile de terasament implica sarcini de sapare, excavare si impingere a materialului. De obicei inginerul are sarcina de a alege utilajul potrivit pentru lucrarile de terasament, in functie de utilitate si sarcinile care trebuie indeplinite. Alegerea utilajelor potrivite are o influenat pozitiva asupra productiei si profitului.

Cele mai folosite utilaje de terasare sunt excavatoarele, incarcatoarele si buldozerele. Intelegerea diferitelor tipuri de utilaje pentru lucrarile de terasament este extrem de importanta atunci cand trebuie sa le alegi pe cele potrivite.

CaracteristiciExcavatoareIncarcatoareBuldozere
ObiectiveSaparea pamantului sau a materialelor de pe santierScoaterea pamantului sau a materialelor de pe santierImpingerea si netezirea pamantului sau a materialelor de pe santier
SarciniDragare, demolare, manipularea materialelor, mineritMutarea nisipului, pietrisului, zapezii. Folosit in sarcini mici.Greutatea proprie a utilajului este folosita pentru traversarea solului si nivelarea lui.
ComponenteBrate si cupe care pot penetra straturile dure Scoaterea materialului se efectueaza cu ajutorul unei cupeO lama mare impinge cantitatile adunate de material. Gheara este folosita pentru a penetra stanca si pamantul. Fara aceste doua atasamente, un buldozer poate grada fin solul.