Cupa potrivita pentru excavator: cum o alegem?

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Cupa potrivita pentru excavator pare a fi usor de ales la prima vedere

Cupa potrivita pentru excavator trebuie aleasa cu grija si tinand cont de cateva aspecte. Exista o gama foarte variata de cupe pentru ca excavatoarele pot fi folosite intr-o multitudine de proiecte. Alegerea gresita a unei cupe de excavare poate avea consecinte mai ales asupra costurilor. Eficienta excavatorului va scadea considerabil, la fel si productivitatea. Totodata, cupa va prezenta semne de uzura premature.

Calitatea cupei

Cupele pentru excavator sunt realizate diferit. Pentru alegerea cupei potrivite trebuie sa tii cont de nevoile tale. Ar trebui sa cauti caracteristici care promoveaza durabilitate, precum benzile de uzura care protejeaza partile laterale si spatele cupei sau taietoarele laterale care protejeaza muchia de taiere si imbunatatesc penetrarea. Marginea cupei si dintii sunt caracteristici la fel de importante, deoarece pot face diferenta in momentul contactului cu pamantul. Cupele pentru uz general au, de cele mai multe ori, dinti, care sunt potriviti pentru excavare. Pe de alta parte, daca lucrarea care trebuie facuta implica nivelarea sau amenajarea suprafetei, vei avea nevoie de o margine ascutita si plata pentru un finisaj neted. Aceasta margine ascutita se poate atasa la capatul cupei cu ajutorul suruburilor. Dintii cu varf ascutit sunt ideali pentru o suprafata foarte compacta, bine inchegata, precum argila tare sau pamant inghetat. Dintii cu o raza scurta a varfului au o forta de penetrare mai mare, pe cand dintii cu o raza mai lunga a varfului asigura o capacitate mai mare a cupei.

Dimensiunea potrivita

Utilizare – Dimensiunea cupei trebuie sa fie cat mai mare pentru a lucra cat mai repede. Insa, exista riscul sa alegi o dimensiune mult prea mare si astfel sa incetinesti productivitatea, in special daca lucrezi cu material de inalta densitate.

Specificatiile excavatorului – Configuratia, dimensiunea excavatorului si alte detalii ale excavatorului te pot ajuta sa alegi dimensiunea potrivita a cupei. Este evident ca o cupa pentru un excavator de 15 tone nu va avea aceleasi dimensiuni ca pentru un excavator de 80 de tone.

Densitatea si tipul materialului – Tipul si densitatea materialului cu care lucrezi conteaza foarte mult. Astfel, vei putea sa-ti dai seama cat de mare trebuie sa fie cupa aleasa. Cu cat materialul este mai dens, cu atat cupa trebuie sa fie mai mare.

Capacitatea camionului de transport – Incearca sa faci o medie intre productivitatea excavatorului si dimensiunea cupei atunci cand alegi sa incarci camionul de transport. Vei produce mai mult in mai putin timp, vei economisi carburant si vei reduce uzura utilajelor.

Cum alegem cupa potrivita pentru excavator

Cupa potrivita un functie de scopul utilizarii

Alegerea cupei potrivite in functie de scopul utilizarii te ajuta sa economisesti timp si bani. Prin urmare, va prezentam cele mai folosite cupe si pentru ce sunt ele utilizate:

Cupe de uz general – Acest tip de cupe sunt concepute pentru a fi utilizate intr-o varietate de tipuri de teren pentru lucrari care necesita excavare. Cupele de uz general sunt ideale pentru pamant vegetal, argila, nisip, dar si pentru terenuri cu pietris. Au dinti atasati pentru o excavare eficienta si o forta mai mare de sapat. Cupele de excavare sunt cele mai folosite pe santiere de constructii si sapaturi.

Cupe foarte solide si rezistente – Cupele realizate special pentru sarcini grele asigura saparea productiva in materiale compacte precum roca, argila tare si piatra. Acest tip de cupe pot manipula pietris, nisip bogat in siliciu, roca ascutita si alte materiale dense. Cele mai bune cupe sunt din otel de inalta rezistenta, durabil la abraziune. Sunt folosite de obicei in carierele de roca pentru incarcare si remanipulare. Astfel, camioanele de transport vor fi umplute mai rapid.

Cupe de taluzare/nivelare – Cupele de taluzare au marginea neteda si sunt folosite pentru intretinerea santurilor, amenajarea terenului, umplerea si modelarea pantelor. Acest tip de cupe sunt folosite pentru manipularea materialelor moi. Sunt cel mai des folosite in lucrarile de constructie a drumurilor. Cupele de taluzare tind sa fie mai late si au marginea ascutita mai plata, fiind ideale pentru finisare.