Cutia de transfer pentru utilaje: ce trebuie sa stim

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Intelegerea functiei, componentelor si a semnelor de defectare pentru cutia de transfer in cazul utilajelor grele

Cutia de transfer are un rol important in distribuirea puterii de la transmisie si impartirea acesteia catre fiecare axa. Astfel, cantitatea potrivita de putere este livrata, permitand miscare si control eficient. Face parte din categoria de piese sau componente pentru utilaje si este esentiala in deplasarea acestora. Distribuitia puterii poate fi facuta fie prin angrenaj, fie prin sistem de transmisie cu lant. Fiecare din cele doua ofera avantaje aparte:

  • Transmisia cu lant este preferata deseori pentru greutatea si zgomotul redus. Ofera o tranzitie lina a puterii catre axe.
  • Cutia de transfer cu angrenaj este prezenta in majoritatea utilajelor datorita capacitatii mai mari de torsiune, a durabilitatii si fiabilitatii. Acest tip de cutie de transfer este robusta si rezista celor mai dificile taskuri.
Cutia de transfer pentru utilaje de constructii

Cum functioneaza?

Cutia de transfer nu este necesara in vehiculele cu o singura axa. Arborele de transmisie se conecteaza direct de la transmisie la punte, propagand eficient puterea. Cu toate astea, este esentiala in cazul utilajelor cu mai multe axe pentru ca puterea sa fie distribuita in mod productiv.

Cutiile de transfer ale utilajelor de constructii includ, de cele mai multe ori, mai multe seturi de angrenaje cu viteza redusa. Angrenajele ofera un plus de torsiune si o performanta optima atunci cand utilajul ruleaza pe suprafete dificile sau sunt transportate incarcaturi grele.

Componente

Rulmentii usureaza rotatia lina a diferitelor componente din interiorul cutiei de transfer.

Angrenajele au rolul de a transfera puterea si torsiunea catre punti.

Arborii transmit forta de rotatie intre diferitele sectiuni ale cutiei de transfer.

Carcasa incorporeaza cutia de transfer si are rolul de a proteja componentele interne.

Etansarile, garniturile si O-ringurile sunt componente care previn scurgerile de lichid si mentin o etanseitate corespunzatoare.

Unde este pozitionata cutia de transfer

Este pozitionata intre transmisie si axe. Locatia sa este integrata perfect in trenul de rulare si functioneaza ca un hub central pentru distributia puterii. Fiecare punte/axa este conectata la cutie printr-un arbore de transmisie, pemitand astfel miscarea sincronizata.

Semne de defectare a cutiei de transfer

Zgmotele de scartait sau zumzait sau orice alte sunete neobisnuite care provin de sub utilaj pot indica potentiale probleme la cutie.

Miscarile neregulate, cum ar fi alunecarea sau clatinarea ar putea fi un semn al unei probleme cu cutia, care afecteaza distributia de putere.