Folosirea excavatorului in siguranta: cele mai bune practici

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Pentru folosirea excavatorului in siguranta, sunt necesari anumiti pasi care trebuie respectati

Folosirea excavatorului in siguranta pentru diferite lucrari din domeniul constructiilor, presupune si expunerea la o varietate de pericole. Pentru a le evita, este indicat sa efectuam anumite verificari atat inaintea punerii in functiune a utilajelor, cat si in timpul functionarii.

Verificari preliminarii

Functionarea optima

Pentru a ne asigura ca utilajele vor functiona in parametri, acestea trebuie inspectate pentru orice semne de defectiuni sau uzura. Daca este necesar, piesele pentru utilaje vor fi inlocuite in cel mai scurt timp.

Nivelul de combustibil

Poate parea ceva simplu, dar un nivel suficient de combustibil va permite operatorului sa manipuleze incarcaturi instabile in caz de urgenta, in orice moment. Nivelurile scazute de combustibil vor cauza oprirea brusca a excavatorului, provocand astfel o situatie periculoasa.

Alegerea atasamentului

Atasamentele pentru utilaje de constructii se aleg in functie de datele tehnice ale utilajului si conform recomandarilor producatorului. Un atasament cu o greutate mult prea mare decat cea recomandata, poate cauza instabilitate in functionarea excavatorului.

Evaluarea terenului

Este necesara inspectarea terenului pentru orice tip de obstacole, cum ar fi: pietre, gropi, resturi de la copaci. Daca utilajul prinde marginea unei denivelari, acesta poate aluneca sau, in cel mai rau caz, se poate rasturna.

Camionul articulat

Daca veti incarca un camion articulat, ar trebui sa va asigurati ca dimensiunea camionului corespunde cu excavatorului pe care il folositi, sau invers. Cu aproximativ 3-5 incarcaturi de cupa ar trebui sa puteti umple bena camionului. Daca va ia mai mult de 5 incarcaturi, probabil ca nu lucrati eficient.

Verificari in timpul operarii

Atentie la sapaturi

Nu sapati niciodata sub senilele excavatorului. Trebuie sa stiti constant unde anume se afla marginea sapaturii pentru a evita alunecarea si prabusirea excavatorului.

Supraincarcarea cupei

Documentati-va cu privirea la limitele de greutate ale incarcaturii si nu le depasiti. Supraincarcarea poate cauza instabilitate si rasturnarea utilajului.

Pozitia senilelor

Monitorizarea pozitiei senilelor este cruciala. In cazul in care lucrate pe o denilvelare precum o panta, asigurati-va ca senilele sunt orientate fie in sus sau in jos, in functie de situatie. Senilele nu trebuie sa fie paralele cu panta, deoarece greutatea utilajului va fi distribuita inegal, cauzand rasturnarea. Mentineti constant stabilitatea centrului de greutate.