Inlocuirea pieselor pentru utilaje grele

pe
Categorii: Industria utilajelor grele, Uncategorized

Inlocuirea pieselor pentru utilaje grele se face dupa verificarile periodice, daca este necesar.

Inlocuirea pieselor pentru utilaje grele precum buldoexcavatoare, basculante, buldozere, etc. nu trebuie realizata cu intarzieri, pentru evitarea unor probleme mult mai costisitoare. Utilajele grele sunt esentiale in orice companie cu profil de constructii, cariere sau mine, lucrari publice si multe altele. Acestea trebuie sa fie utilizate corect si manipulate doar de personal calificat. De asemenea, ele trebuie verificate periodic.

In primul rand, este foarte importanta cunoasterea rolului si a functionarii fiecarei piese in parte pentru efectuarea unor teste corespunzatoare. Verificarile periodice sunt esentiale pentru mentinerea utilajelor grele in conditie perfecta.

In general, proprietarul unui utilaj stie unde se gasesc piesele de schimb pentru realizarea oricarei mici reparatii. Alegerea unei piese de calitate si inlocuirea sa la timp va preveni reparatii mai complexe si costisitoare.

Recomandari pentru inlocuirea unui tip de piesa a unui utilaj

Filtru de aer

Inlocuirea acestei piese de utilaj nu se bazeaza pe folosirea acesteia in timp, ci pe retentia acesteia. Daca filtrul de aer este murdar, trebuie inlocuit. Aceasta operatiune are rolul de a extinde viata motorului, de a imbunatati consumul de combustibil si de a reduce emisiile. Un filtru de aer murdar va cauza defectiunea sau va reduce performanta motorului.

Bateria

Motoarele diesel au, in general, doua baterii. Ele alimenteaza sistemul de pornire si componentele electrice. De obicei, o baterie dureaza in jur de 4-5 ani. Daca se ajunge in punctul in care nu se mai incarca corect, aceasta va fi inlocuita.

Injectoarele

Injectoarele au rolul de a furniza combustibilul la motorului utilajului. Daca un injector este infundat, acesta nu va mai putea functiona corect, iar combustibilul nu va mai ajunge la motor.

Tuburile

Tuburile se inlocuiesc la fiecare 4 ani, dar daca utilajul este folosit in fiecare zi, inlocuirea va avea loc mult mai repede. Datorita tuburilor se va asigura transmiterea fluidelor la motor, servodirectie, atasamente sau sistemul hidraulic. Acest tip de componenta este cea mai predispusa uzurii si nu trebuie sa aiba bule sau orice tip de fisura.

Filtrul sistemului hidraulic

Functia principala a acestui tip de piesa este purificarea fluidului din sistemul hidraulic. Daca se deterioreaza, trebuie inlocuit imediat pentru a se evita defectarea sistemului hidraulic.

Caile de rulare

Senilele, fie ele metalice sau de cauciuc, se uzeaza in timp. Uzura excesiva a acestei piese poate fi extrem de periculoasa atat pentru manipulatorul utilajului, cat si pentru cei din jurul sau. O verificare frecventa poate preveni defectarea si accidentele.

Atasamente

Atasamentele unui utilaj pot cauza multe probleme si sunt periculoase. Ele se pot indoi si chiar rupe atunci cand sunt puse sub presiune mare. Dupa incheierea fiecarei sarcini, atasamentele trebuie controlate de orice tip de fisura.

Doar operatorii instruiti pot cunoaste starea optima a fiecarei piese. Operatiunile de intretinere trebuie facute zilnic pentru siguranta, dar si pentru mentinerea functionarii corecte a utilajului.