Intretinerea utilajelor grele: de ce este importanta?

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Intretinerea utilajelor are rolul de a mentine buna lor functionare, fara aparitia brusca a unor probleme costisitoare.

Intretinerea utilajelor grele este, de fapt, la fel de importanta precum utilizarea acestora. Fara o ingrijire adecvata, utilajele nu vor putea functiona in parametri normal atunci cand ai nevoie. Inlocuirea pieselor pentru utilajele grele atunci cand este necesar face parte din intregul proces al intretinerii.

De ce este esentiala intretinerea utilajelor grele?

Intretinerea se imparte in doua categorii: preventativa si reactiva. Intretinerea reactiva are loc atunci cand un utilaj intampina o prolema, precum nivelul scazut al uleiului sau probleme de performanta ale contaminantilor din combustibil. Cu toate ca utilajul va avea inca abilitatea de a functiona, asta nu inseamna ca o va face la cel mai inalt nivel. De cele mai multe ori, intretinerea reactiva are loc dupa ce se produce o defectiune. Timpul de reactie trebuie sa fie cat mai mic pentru a minimiza intervalul in care utilajul nu poate functiona.

Chiar daca acest tip de intretinere va „pune pe picioare” utilajul, asta nu inseamna ca trebuie sa reactionati la orice tip de problema tot timpul. Facand acest lucru, utilajul va fi mai mult in reparatii decat functional. In functie de severitatea problemei, reparatiile pot dura de la cateva ore la cateva zile, timp in care utilajul nu va fi disponibil. In loc sa astepti ca utilajele tale sa se defecteze, ca apoi sa intre in service, poti lua o atitudine proactiva prin intretinrea preventiva.

Prevenirea problemelor va scuteste de timp si bani. Reviziile periodice ale utilajelor previn pierderea eficientei si performantei si le mentin la o capacitate maxima de functionare. Intretinerea preventiva ar trebui sa fie varianta adoptata de toate firmele deoarece, in aceste tipuri de activitati, rularea utilajelor pana cand acestea se defecteaza poate crea mai multe probleme.

Ce se intampla in timpul intretinerii de rutina?

Intretinerea reactiva are loc atunci cand apar probleme vizibile. Reactia la momentul aparitiei unei defectiuni presupune gasirea cauzei, apoi remedierea acesteia. Un nivel scazut al uleiului, calitatea scazuta a combustibilului sau filtrele infundate pot cauza alte probleme daca nu sunt verificate.

Pentru intretinerea periodica a utilajelor dumneavoastra trebuie verificate:

  • Uleiul: utilajul trebuie sa aiba suficient ulei, iar calitatea acestuia este acceptabila.
  • Nivelul fluidelor: este necesara verificarea cantitatii fluidelor precum lichidul de racire, uleiul, combustibilul, etc. Scaderile frecvente ale fluidelor din utilaj poate indica o scurgere care necesita reparatie.
  • Functionarea: toate piesele utilajului se misca asa cum trebuie? Utilajul raspunde in mod corespunzator la comenzile date? Daca apar probleme de acest fel ar putea fi o defectiune la nivelul componentelor de operare ale echipamentului.
  • Aspectul: in timpul inspectiei vizuale, verificarea pentru orice lucru care pare nelalocul lui poate usura gasirea unei probleme.