Diferenta intre excavatoarele pe senile si excavatoarele pe roti

pe
Categorii: Industria utilajelor grele

Excavatoarele sunt utilaje grele folosite in mediul urban sau rural, unde este necesara defrisarea terenului sau sapaturile.

Excavatoarele pe senile si cele pe roti sunt folosite, fiecare in parte, in functie de proiect si tipul de teren. Pentru a decide ce tip de excavator este cel potrivit, trebuie luati in considerare mai multi factori. Senilele si rotile unui excavator sunt piese pentru utilaje de baza in buna functionare a lor.

excavatoarele pe senile versusexcavatoarele pe roti

Avantajele excavatoarelor pe senile

Excavatoarele pe senile sunt folosite in sapaturile de productie mare. Senilele genereaza stabilitatea excavatorului, avand o suprafata de contact mult mai mare in comparatie cu rotile. Greutatea trenului de rulare al utilajelor pe senile are un rol extrem de important deoarece adauga un plus de echilibru. Centrul de greutate al excavatoarelor pe senile este mai scazut decat cel al excavatoarelor pe roti. Toti acesti factori fac ca excavatoarele pe senile sa fie mai puternice.

Avantajele excavatoarelor pe roti

Excavatoarele pe roti sunt mai versatile decat cele pe senile si pot fi utilizate cu diverse tipuri de accesorii. Au un cuplaj rapid si sunt capabile sa finalizeze o varietate de lucrari precum sapatul, indepartarea copacilor, taierea asfaltului sau curatarea santurilor. Cu toate ca nu au aceeasi capacitate in sapaturi precum utilajele pe senile, modelele pe roti sunt mai usor manevrabile si pot functiona in locuri in care cele pe senile nu pot. Un excavator pe roti poate fi folosit in medii urbane, pe drumuri pavate, fara a face daune precum un excavator pe senile. Un model pe senile are centrul de greutate mai ridicat, reprezentand o problema de stabilitate pe un teren abrupt.

Costuri de transport si operare

Un excavator pe senile are nevoie de transport la santier, crescand astfel costurile si scazand productivitatea. In acelasi timp, un excavator pe roti se poate deplasa mult mai repede, in special pe drumuri pavate.

Cu toate ca excavatoarele pe roti au un cost initial mai ridicat, acestea tind sa aiba un cost de functionare mai mic pe termen lung, in comparatie cu modelele pe senile. Rotile si franele au un cost mai mic, dar si o durabilitate mai mare si sunt mai usor de inlocuit.