Intretinerea preventiva versus intretinerea predictiva a utilajelor

pe
Categorii: Industria utilajelor grele, Uncategorized

Intretinerea preventiva poate fi mai eficienta pe termen lung si va poate scuti de cheltuieli nedorite

Intretinerea preventiva are loc conform unui program stabilit, indiferent de starea utilajelor. Aceasta are loc pentru cautarea unor factori care indica deteriorarea echipamentului in timpul verificarii pieselor pentru utilaje din categoria consumabile.

Intretinerea predictiva este necesara atunci cand utilajele nu mai functioneaza la capacitate maxima sau prezinta semne de defectiune. In functie de vechimea utilajelor, s-ar putea sa aveti nevoie mai putin de intretinerea predictiva decat de cea preventiva. Odata cu trecerea timpului insa, intretinerea predictiva va creste in frecventa, deoarece utilajele mai vechi vor necesita reparatii la un interval mai mic. Pentru aplicarea cu succes a celor doua metode de intretinere, este necesara introducerea unui sistem de monitorizare si inregistrare a programului de service.

Prin folosirea informatiilor din sistemul de monitorizare si inregistrare se va stabili data verificarii utilajelor. Aceasta se va realiza un functie de starea de functionare a fiecarui utilaj. Sistemul de monitorizare are rolul de a eficientiza intretinerea utilajelor.

Daca doriti o abordare care nu implica tehnologia moderna, stabilirea unui program de service este suficienta. Pe de alta parte, s-ar putea sa fiti nevoiti sa reglati programul mai ales pentru utilajele mai vechi. Cu cat semnele de uzura sunt mai mari, cu atat mai des va fi nevoie inspectii si service.

Intretinerea preventiva a utilajelor agricole si de constructie

Intretinerea preventiva poate avea loc dupa un anumit numar de ore de functionare. Acest tip de program este strans legat de timpul in care manipulatorii de utilaje folosesc masinaria respectiva si nu sunt luati in considerare alti factori care duc la uzura mai rapida. Ca exemplu avem functionarea motorului unui utilaj la temperaturi de inghet. In aceste imprejurari, bateria este afectata. La polul opus, in conditii de canicula, motoarele se vor supraincalzi daca nu sunt racite corespunzator. Utilizarea flotei de utilaje in conditii extreme poate fi mult mai eficienta daca este aplicata intretinerea predictiva.

Care sunt beneficiile intretinerii preventive?

Suntem de acord ca intretinerea preventiva poate afecta timpul de utilizare a flotei. In schimb, pe termen lung, ingrijirea utilajelor vor face ca acest tip de implicare sa merite investitia. Daca tineti pasul cu ingrijirea flotei de utilaje, veti beneficia de siguranta si un timp redus de nefunctionare. Beneficiile intretinerii preventive:

  • Economisiti bani: o astfel de intretinerea va poate ajuta sa economisiti pana la 40% prin imbunatatirea operatiunilor si productivitatea utilajelor. In plus, mototarele utilajelor care nu sunt ingrijite corespunzator, vor consuma mult mai mult combustibil pentru finalizarea unui proiect.
  • Imbunatatirea sigurantei: intretinerea regulata are potentialul de a feri lucratorii de anumite incidente la locul de munca.
  • Asigurarea eficientei: oprirea functionarii utilajelor pentru reparatii necesita un interval mare de timp in care acestea nu vor putea functiona.
  • Prevenirea defectiunilor: evident, orice defectiune este pierdere de timp pentru lucratori. O intretinere regulata ajuta la prevenirea aparitiei unor astfel de evenimente.
  • Protejarea acoperirii asigurarii: in functie de asigurarea pe care o detineti, daunele cauzate de neglijarea intretinerii flotei de utilaje s-ar putea sa nu aiba acoperire.
  • Pastrarea garantiei: pentru unele garantii, neglijarea unui service de baza a utilajelor poate duce la anularea garantiei.